Kattens beteende säger mycket

Katter är mystiska, det är inte helt lätt att förstå varför de beter sig på vissa sätt och även om det finns endel forskning om kattens beteende så har man inte lärt sig allt om katten ännu.
Men två saker vet vi – de är underbara att studera och en beteendeförändring kan hjälpa dig som kattägare att förstå din katt bättre.

De flesta av oss skaffar katt för sällskapets skull, och inte som förr när man använde katter främst som råttfällor. Det betyder att vi idag är intresserade av att lära oss om vår katt där hemma och försöka lyfta fram kattens personlighet.
 Är den livlig? En soffpotatis? Klumpig? 
När vi börjar titta på hur vår katt beter sig så lär vi samtidigt oss om dens personlighet.

Det kan komma till stor nytta att studera din egen katt

När du haft din katt ett tag och lär dig vilka tider som den är som mest busig, när den ligger och sover utan att synas till för dig alls och vilka tillfällen den är gosig i soffan, då kan du börja se avvikelser i beteendet – och det är här du lägger i en extra växel för vad du lär dig om din katt.
Ett avvikande beteende skulle kunna vara att katten sover en hel dag när den vanligtvis har perioder av bus och gos inblandat också. Eller att katten beter sig ganska vanligt men vägrar äta under en hel dag.
Eftersom du lärt dig din katts beteendemönster sedan innan så lägger du märke till dessa förändringar och kan då göra nånting åt det (om det skulle behövas)

Att din katt har vissa dagar som är tröttare än andra är i sig inget att bli orolig över, inte heller om buset uteblir en dag eller två. Men det är ändå bra att du snappar upp dessa beteendeförändringar ifall du skulle behöva konsultera med en veterinär eller beteenderådgivare.

Instinkten gör att de döljer sin smärta

Det ligger i katters natur att dölja sina tecken på att de mår dåligt, för om de skulle visa sig svaga så är de lätt byte för rovdjur eller för att bli lämnad av de övriga katterna de eventuellt lever med.
Denna instinkt är lika stark hos katterna vi har hemma och därför är det upp till oss människor att försöka läsa av våra katter och se när de mår dåligt.
Det betyder även att när din katt visar tydliga tecken på att må dåligt och behöva veterinärvård, så kan katten inte längre hålla det hemligt. Instinkten kan vara olika stark hos olika individer och det betyder att när din katt visar dessa tecken så kan den ha gått med smärtan under en längre tid.

Håll utkik efter:

  • Om din katt är trött och hängig
  • Om din katt inte vill äta och dricka
  • Om katten plötsligt börjar jama högt och ihållande
  • Förändringar i toalettbeteendet

Ovanstående punkter är sådant som eventuellt kan komma att betyda att din katt mår dåligt, men går de snabbt över och din katt är normal igen så finns det ingen anledning att bli orolig.
Rådfråga en veterinär när du tror att det är något som är fel, hellre en gång för mycket.